sobota, 16 kwietnia 2011

Kluski śląskie z roladą a'la kulinarne-smaki

Dawno nie byłam na śląsku i stęskniłam się za ich typowo regionalnym daniem, czyli roladą z kluskami śląskimi i modrą kapustą. Niestety nie odważyłam się ich sama wykonać (z pewnością kiedyś to popełnię). Jednak nie byłabym sobą, gdybym nie poeksperymentowała a skutki tego możecie "podziwiać" niżej. 
Bo człowieka czasem tak nachodzi...

Kluski śląskie: (przepis cytuję za Atina_bc)

Składniki:
Ziemniaki ugotowane (1 część)
Mąka ziemniaczana (1/4 części)
Woda
Sól
Sposób przygotowania:
Ziemniaki przecisnąć przez praskę lub dokładnie ugnieść tłuczkiem. Wyrównać powierzchnię. Z uformowanej masy ziemniaczanej wyjąć ¼ ziemniaków i w to miejsce wsypać tyle mąki ziemniaczanej, ile było ziemniaków. Następnie z powrotem włożyć wyjętą wcześniej część ziemniaków i zagnieść ciasto.
Z wyrobionego ciasta lepić kulki dowolnej wielkości. W każdej z nich kciukiem zrobić wgłębienie. W garnku zagotować wodę z solą. Do gotującej się wody wrzucić kluski. Gotować około 2 - 3 minuty od momentu wypłynięcia klusek na powierzchnię wody.

Rolada a’la kulinarne-smaki:

Składniki:
3 plastry schabu (1,5 cm)
musztarda
3 plastry żółtego sera
½ małej cebuli czerwonej pokrojonej w piórka
ok. 100g pieczarek podduszonych na odrobinie masła
6 plastrów sera camembert
sól, pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Schab myjemy i osuszamy na ręczniku papierowym, cienko rozbijamy, solimy i pieprzymy. Smarujemy musztardą, kładziemy żółty ser, cebulkę, pieczarki, ser camembert – zawijamy w roladę. Dusimy na patelni przeznaczonej do smażenia bez tłuszczu. Gdy mięso się zetnie podlewamy odrobiną wody i dusimy do miękkości mięsa.

Surówka:

Składniki:
4 duże marchewki starte na grubych oczkach
¼ pora pokrojonego w piórka
odrobina soku z cytryny
1 łyżeczka
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki razem mieszamy.


18 komentarzy:

  1. jaki apetyczny obiadek. a za mną ostatnio ciągle chodzą kluski śląskie;) czas najwyższy je zrobić

    OdpowiedzUsuń
  2. Fantastycznie wygląda!
    Nigdy nie jadłam tego regionalnego dania, bo też i na Śląsku byłam bardzo dawno, w czasach, kiedy nie za bardzo interesowałam się jedzeniem.
    Schab jest podany w tak bogaty sposób, że byłby wspaniałym świątecznym czy jakimś innym uroczystym daniem. Ekstra!:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda przepysznie:) A kluski śląskie uwielbiam:)

    OdpowiedzUsuń
  4. kluski śląskie i roladki lubię, ale jeszcze nigdy ich sama nie robiłam - trzeba będzie kiedyś spróbować, twoje wyglądają wyśmienicie:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ja jestem ze Śląska:) Kluski z roladą kocham ponad wszystko :) Kuchnia regionalna ma w sobie coś z magii i moim zdaniem jest prawdziwą wizytówką kraju.

    OdpowiedzUsuń
  6. Wprost dla mnie! Jako dla Kluskowego i Makaronowego Łasucha! ;-D Nie mogę się oprzeć ;-D


    www.przysmakiewy.pl

    OdpowiedzUsuń
  7. Taki obiadek chętnie bym zjadła:)
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  8. O raju, ale smakowity zestaw! :)

    OdpowiedzUsuń
  9. kochana super Ci wyszło, ja mieszkam na śląsku i kluski z roladą mam co tydzień u mamy i teściowej na obiedzie, ale sama też nie odważyłam się nigdy ich zrobić samodzielnie :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Wygląda przesmacznie:) I do tego moja ulubiona surówka z marchewką. Aż zgłodniałam patrząc na zdjęcia...

    OdpowiedzUsuń
  11. Wygląda super :) Nigdy tego nie jadłam - ale danie naprawdę wykwintne :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Taki obiadek to ja rozumiem :) pyszota!!!

    OdpowiedzUsuń
  13. Te śląskie rolady i kluchy to mistrzostwo, tylko jedząc jakoś nas przybywa za dużo ;) Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
  14. Jestem ze Śląska i taki obiadek mam co niedzielę :)

    OdpowiedzUsuń

Mam nadzieję, że zostaniesz na dłużej :)
Dziękuję za komentarz.