środa, 2 lutego 2011

Szybka zupa na zakwasie z kiszonych ogórków

Dziś kolejny przepis z serii "coś z niczego". Tym razem na tapecie woda z kiszonych ogórków. ;) Ten przepis to chyba najprostsze przygotowanie zupy jakie można sobie wyobrazić. Wszystkie składniki potrzebne do jej wykonania każdy ma w swoim domu (no może prócz wody z kiszonych ogórków).

Składniki:
woda
kostka rosołowa, wegeta dla "ambitniejszych" wywar :P
woda z kiszonych ogórków
1 łyżka mąki 
1 ząbek czosnku

Sposób przygotowania:
Wodę gotujemy dodając kostkę rosołową bądź wegetę. Po chwili gotowania dodajemy kwas, czyli wodę z kiszonych ogórków – w zależności od tego jak lubimy kwaśność zup. i ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę. Całość gotujemy dodając rozbełtaną mąkę do czasu aż zupa lekko zgęstnieje. Dobrze smakuje zarówno z jajkiem, boczkiem lub ziemniakami. 
Idealna dla studentów na własnym "garnuszku" (podpowiedź specjalnie dla nich, iż
w niektórych sklepach gdzie można nabyć ogórki na wagę ten kwas można dostać za darmo).

5 komentarzy:

  1. Kocham zupy! A ta, rzeczywiscie prosta i - mam nadzieje - smaczna :) Ponieważ ograniczam sztuczne dodatki (co nie znaczy, ze udalo mi sie je wyeliminowac ;)) zrobila bym ja na jakims wywarze, a nie na kostce. Wyprobuje przy najblizszej okazji, bo prostota wykonania jest bardzo zachecajaca :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Oczywiście, że można ją wykonać na wywarze i jest jeszcze smaczniejsza i zdrowsza :) Dałam przykład kostki bo jest szybszy niż wywar :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Faktycznie ekstra przepis na pusta kieszeń.:)
    Bardzo lubię zupy, a dawno nie jadłam; racji diety oszczędzam miejsce na treściwsze jedzenie. A teraz zatęskniłam za ogórkową... Taką optymistycznie zieloną, jak ta ze zdjęcia. Eeech...
    Uściski i dzięki, że do mnie zaglądasz.:)
    Bardzo to doceniam.:)

    OdpowiedzUsuń

Mam nadzieję, że zostaniesz na dłużej :)
Dziękuję za komentarz.