Składniki:
1 brokuł
1 duży pomidor
0,5 czerwonej papryki
1 puszka kukurydzy
1 mała cebulka
odrobina sera żółtego
1 mały jogurt naturalny
1 ząbek czosnku
sól, pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Do jogurtu dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę (foliujemy i wstawiamy do lodówki) - przynajmniej 1 godzinę przed podaniem. Brokuł gotujemy, a po jego ostudzeniu tniemy na mniejsze cząstki. Paprykę, pomidora i cebulkę kroimy w drobną kosteczkę a żółty ser ścieramy na tarce bądź kroimy w małe paseczki.
Wszystkie składniki mieszamy dodając kukurydzę i całość polewamy sosem jogurtowo-czosnkowym. (na moim zdjęciu go nie widać bo spłynął na dno.
moja Mama robi podobną. nie dość, że takie sałatki są pyszne, to jeszcze zdrowo zapychają. narobiłaś mi smaka :)
OdpowiedzUsuńsałatka bardzo mi się podoba, lubię
OdpowiedzUsuńpewnie musiałabym zjeść ze śmietaną zamiast jogurtu [jogurtów nie mogę za bardzo jeść]
Jak ja lubię połączenie brokułów z kukurydzą! A z tym sosem jogurtowo-czosnkowym to faktycznie cudo! Mniam mniam ;)
OdpowiedzUsuń@ Kaś faktycznie zdrowo zapycha :)
OdpowiedzUsuń@ Nina myślę, że ze śmietaną też byłoby wyborne
@ Escapade Gourmande dla mnie brokuł+sos jogurtowo-czosnkowy to idealne połączenie
Uwielbiam połączenie brokułów z pomidorami :)
OdpowiedzUsuńA jak dla mnie to u Ciebie juz wiosna!!!jak milo !!musi byc pyszna.
OdpowiedzUsuńLubię tą sałatkę :-) A dzisiaj kupiłam brokuły. Uściski!
OdpowiedzUsuńW takim razie możesz wykorzystać przepis ;)
OdpowiedzUsuń