czwartek, 13 stycznia 2011

Sałatka brokułowa

Składniki:
1 brokuł
1 duży pomidor
0,5 czerwonej papryki
1 puszka kukurydzy
1 mała cebulka
odrobina sera żółtego
1 mały jogurt naturalny
1 ząbek czosnku
sól, pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Do jogurtu dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę (foliujemy i wstawiamy do lodówki) - przynajmniej 1 godzinę przed podaniem. Brokuł gotujemy, a po jego ostudzeniu tniemy na mniejsze cząstki. Paprykę, pomidora i cebulkę kroimy w drobną kosteczkę a żółty ser ścieramy na tarce bądź kroimy w małe paseczki.
Wszystkie składniki mieszamy dodając kukurydzę i całość polewamy sosem jogurtowo-czosnkowym. (na moim zdjęciu go nie widać bo spłynął na dno.

8 komentarzy:

  1. moja Mama robi podobną. nie dość, że takie sałatki są pyszne, to jeszcze zdrowo zapychają. narobiłaś mi smaka :)

    OdpowiedzUsuń
  2. sałatka bardzo mi się podoba, lubię

    pewnie musiałabym zjeść ze śmietaną zamiast jogurtu [jogurtów nie mogę za bardzo jeść]

    OdpowiedzUsuń
  3. Jak ja lubię połączenie brokułów z kukurydzą! A z tym sosem jogurtowo-czosnkowym to faktycznie cudo! Mniam mniam ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. @ Kaś faktycznie zdrowo zapycha :)
    @ Nina myślę, że ze śmietaną też byłoby wyborne
    @ Escapade Gourmande dla mnie brokuł+sos jogurtowo-czosnkowy to idealne połączenie

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam połączenie brokułów z pomidorami :)

    OdpowiedzUsuń
  6. A jak dla mnie to u Ciebie juz wiosna!!!jak milo !!musi byc pyszna.

    OdpowiedzUsuń
  7. Lubię tą sałatkę :-) A dzisiaj kupiłam brokuły. Uściski!

    OdpowiedzUsuń
  8. W takim razie możesz wykorzystać przepis ;)

    OdpowiedzUsuń

Mam nadzieję, że zostaniesz na dłużej :)
Dziękuję za komentarz.