niedziela, 12 grudnia 2010

Tiramisu

Składniki: 
500g mascarpone
200 g cukru pudru
4 jajka
1,5 paczki biszkoptów (zależy od naczynia w którym produkt przygotujemy)
3 filiżanki bardzo mocnej kawy
2 kieliszku ajerkoniaku
kakao w proszku
Sposób przygotowania: 
W dużej misce ukręcić żółtka z cukrem pudrem na lekki krem.Kilkoma porcjami dodać mascarpone i powoli mieszając połączyć z kremem, aż powstanie jednolita masa.Białka ubić na sztywna pianę i dodać do wcześniej zrobionej masy z jajek i cukru. Wlać do zimnej kawy ajerkoniak. Zamieszać.
Dno szklanego naczynia posmarować kremem. Na podkładzie kremu ułożyć warstwę biszkoptów nasączonych kawą z ajerkoniakiem (żeby się nie połamały proponuję pierw je poukładać a następnie polewać je kawą za pomocą łyżki). Biszkopty obficie przełożyć kremem i posypać (przez sitko) sproszkowanym kakao. Znów ułożyć warstwę nasączonych biszkoptów,przełożyć kremem itd. - aż do wyczerpania wszystkich składników. Ostatnia warstwą ma być krem, posypany przesianym kakao. Chłodzić w lodówce przez co najmniej dwie godziny. Podawać w naczyniu, w którym było przygotowane.
Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Mam nadzieję, że zostaniesz na dłużej :)
Dziękuję za komentarz.