Witajcie
Po weekendzie skąpanym w słońcu, nadeszła typowa marcowa pogoda. Raz słońce, raz deszcz a za kilka chwil śnieg - tak wyglądał dzisiejszy dzień. Dla rozgrzania się proponuję pikantną zupę meksykańską, którą po raz pierwszy kosztowałam niedawno na imprezie. Polecam i zapraszam do spróbowania.
Składniki:
½ kg
mięsa mielonego
2 cebule
1 średni przecier pomidorowy
2 cebule
1 średni przecier pomidorowy
1 słoik selera
1 puszka czerwonej fasolki
1 puszka białej fasolki
1 puszka kukurydzy
1 puszka groszku
2 ząbki czosnku
Przyprawy (sól, pieprz, papryka czerwona, papryka ostra, majeranek, zioła prowansalskie)
1 puszka czerwonej fasolki
1 puszka białej fasolki
1 puszka kukurydzy
1 puszka groszku
2 ząbki czosnku
Przyprawy (sól, pieprz, papryka czerwona, papryka ostra, majeranek, zioła prowansalskie)
Sposób przygotowania:
Cebule, czosnek i
mięso poddusić w garnku na niewielkiej ilości oleju. Do garnka wrzucić
zawartość wszystkich puszek razem z wodą, wypłukać tylko czerwoną fasolę.
Dolać wody tak żeby było nie za gęste i nie za rzadkie. Dodać przyprawy i
koncentrat pomidorowy. Na koniec dodać 1/2 opakowania majeranku i paczkę ziół
prowansalskich.Smacznego
taaaak u nas takie same pogodowe szaleństwa. a zupki takie baaardzo lubimy, w wersji wege co prawda, ale zawsze :)
OdpowiedzUsuńsłoneczka życzę!
Meksykańskie smaki mi odpowiadają a taką zupę nie raz robiłam i potwierdzam - jest pycha. :)
OdpowiedzUsuń