środa, 4 lutego 2015

Łazanki

Witajcie 
Po długim okresie w którym brak było łazanek postanowiłam je przygotować. Niestety danie to jest ciężkostrawne i tylko sporadycznie pojawia się na moim stole. Zatem dzielę się z Wami moim przepisem.

Składniki:
1 mała główka kapusty
2 cebule
3 laski kiełbasy
3 plastry boczku
4 szklanki wody
makaron łazanki
1 łyżka oleju
sól
pieprz


Sposób przygotowania:
Kapustę umyć i osuszyć. Zetrzeć ją na tarce do tego przystosowanej. Wodę zagotować i dodać do niej kapustę, gotować przez około godzinę. Po tym czasie odcedzić. Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na oleju. Kolejno dodać do niej kapustę i zesmażyć, przyprawić solą i pieprzem. Boczek pokroić w drobną kostkę i wytopić na patelni tłuszcz. Kolejno dodać do niego kiełbasę pokrojoną w talarki i przysmażyć. W międzyczasie ugotować makaron zgodnie z przepisem na opakowaniu. Do gotowej już kiełbasy dodać kapustę i wszystko wymieszać - chwilę przesmażyć. Makaron odcedzić i dodać do niego kiełbasę z kapustą - wymieszać i podawać. Smacznego

 

2 komentarze:

  1. Takich łazanek jeszcze nie jadłam, ale uwielbiam takie dania.

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam łazanki :) lubie takie ale z kiszonej zdecydowanie lepsze :) oj zjadlabym mniam:)

    OdpowiedzUsuń

Mam nadzieję, że zostaniesz na dłużej :)
Dziękuję za komentarz.