niedziela, 18 stycznia 2015

Galaretkowa tęcza

Witajcie

Pogoda za oknem totalnie dziś nie zachęcała do wyjścia na dwór. Korzystając z okazji przygotowałam coś na poprawę humoru i rozjaśnienie dnia. Ten tęczowy deser okazał się być tak pyszny, że zjadłam nawet dwie porcje.


Składniki:
1 galaretka agrestowa
1 galaretka pomarańczowa
1 galaretka blue caracao
1 galaretka pina colada
1 galaretka pink margarita 
woda
300ml śmietany kremówki
250g serka mascarpone
2 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka żelatyny rozpuszczona w 1/5 szklanki ciepłej wody
1 opakowanie herbatników


Sposób przygotowania:
Galaretki przygotować zgodnie z przepisem na opakowaniu, wystudzić. Rozlać do pucharków pierwszą galaretkę, wstawić do lodówki i pozostawić do stężenia. Kolejno wylać następną i pozostawić do stężenia. Zrobić tak samo z pozostałymi. W momencie kiedy ostatnia warstwa zostanie wstawiona do stężenia zabieramy się za krem. Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno, dodajemy stopniowo cukier puder, rozpuszczoną żelatynę oraz serek mascarpone. Wszystko dokładnie ze sobą miksujemy, aby powstał jednolity krem. Herbatniki wrzucamy do woreczka i wałkiem rozgniatamy. 
"Montujemy" deser wedle uznania, u mnie galaretki, krem, herbatniki, krem i dodatkowo posypka do dekoracji. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Mam nadzieję, że zostaniesz na dłużej :)
Dziękuję za komentarz.