piątek, 2 stycznia 2015

Cytrynowy sernik na zimno z kokosową pierzynką

Witajcie w Nowym Roku :)

Jak co roku na sylwestra staram się przygotować jakiś smaczny deser. Zazwyczaj jest nim ciasto i ty razem było tak samo. Tym razem padło na nowy przepis ze zbiorów koleżanki mojego taty - cytrynowy sernik na zimno okazał się niezwykle smacznym.


Składniki:

Biszkopt:
6 jaj
1/2 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
1 szklanka cukru pudru
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Białka ubić na sztywno, dodawać stopniowo cukier, kolejno żółtka. Na samym końcu dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Masę przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec w temperaturze 170 stopni do tzw. "suchego patyczka". Wystudzić i przekroić na dwie części lub ciasto podzielić na dwie części i upiec osobno dwa płaty biszkoptu.

Masa serowa:
1/2 kg sera mielonego
3 galaretki cutrynowe
3/4 l ciepłej wody
1 opakowanie śnieżki do ubijania
1/2 l śmietany kremówki 30% 
3-4 łyżki cukru pudru

Galaretki rozpuścić w wodzie i wystudzić. Ser wymieszać z cukrem dodać rozpuszczoną galaretkę - wymieszać. Śmietanę ubić na sztywno dodać opakowanie śnieżki i połączyć z masą serową. 

Masę serową ze śmietaną wylać na jeden biszkopt i przykryć drugą częścią.

Polewa kokosowa:
100g wiórków kokosowych
1/3 kostki masła
3 łyżki cukru

Masło rozpuścić w garnuszku z cukrem, kolejno dodać kokos i chwilę go podsmażyć. Wyłożyć na placka. Pozostawić w lodówce do zastygnięcia.



1 komentarz:

Mam nadzieję, że zostaniesz na dłużej :)
Dziękuję za komentarz.