sobota, 13 grudnia 2014

Migdałowe ciasteczka

Witajcie 

Wielkimi krokami zbliżają się Święta Bożego Narodzenia, dlatego dziś chciałam przedstawić Wam przepis na ciasteczka migdałowe. W krótkim czasie możecie je przygotować i ozdobić nimi świąteczne drzewko. Prawda, że choinka cudnie wygląda z własnoręcznie przygotowanymi łakociami. Smacznego.

 przepis z TEJ strony

 Składniki:
250g mielonych migdałów
100g cukru pudru
2 łyżeczki cukru waniliowego
2 białka
1 łyżka mąki pszennej
100g płatków migdałowych
1 czekolada deserowa

Sposób przygotowania:
Zmielone migdały, cukier puder, cukier waniliowy, mąkę oraz białka (nie ubijamy) mieszamy ze sobą, aby powstało coś w rodzaju marcepanu. Z powstałej masy formujemy wałeczki o długości ok. 17 cm. Każdy z wałeczków obtaczamy w płatkach migdałowych i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia nie zapominając o nadaniu kształtu laski. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni przez około 20 minut. Po tym czasie ciasteczka studzimy na kratce. W międzyczasie gorzką czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i studzimy. Kolejno każde z ciasteczek maczamy w czekoladzie i podsypujemy migdałami. Odstawiamy do zastygnięcia.  



Wasze pomysły na osłodę jesiennych wieczorów

1 komentarz:

Mam nadzieję, że zostaniesz na dłużej :)
Dziękuję za komentarz.