czwartek, 4 grudnia 2014

Krupnik z żołądkami

Witajcie
Dzisiejsze danie, które chciałabym Wam przedstawić nie należy do moich ulubionych lecz moi panowie wręcz go uwielbiają. Zatem nie pozostał mi nic innego tylko "rozpieścić" ich tą zupą. 
Ktoś lubi, chce polubić? Zapraszam


Składniki:
1/2 kg żołądków kurzych
2 zmieniaki
2 marchewki
1 szklanka kaszy jęczmiennej
1 liść laurowy
2 ziela angielskie
1 łyżka przyprawy świętej małgorzaty
natka pietruszki
sól, pieprz

Sposób przygotowania:
Litr wody zagotować, dodać do niej ziele angielskie, liść laurowy oraz zioła świętej małgorzaty. Żołądki oczyścić i pokroić na drobne kawałki i dodać do gotującej się wody. Gdy będą już miękkie posolić, dodać do nich pokrojoną w kostkę marchewkę. Chwilę później ziemniaki oraz kaszę jęczmienną. Gotować do czasu gdy warzywa będą miękkie a kasza napęcznieje. W razie potrzeby dolać wody. Doprawić solą i pieprzem. Podawać z pietruszką.

 

Zupa na jesień

2 komentarze:

  1. Wygląda niesamowicie, uwielbiam takie zupki!
    Pozdrawiam,
    https://cukierkowegotowanie.wordpress.com/

    OdpowiedzUsuń

Mam nadzieję, że zostaniesz na dłużej :)
Dziękuję za komentarz.