poniedziałek, 17 listopada 2014

Szynka pieczona w musztardowo-miodowej marynacie

Witajcie

Wczorajszy dzień okazał się być pełen inspiracji kulinarnych. Na pierwszy ogień poszedł przepis na szynkę o której chętnie Wam dziś opowiem. Bardzo prosta w przygotowaniu i niezmiernie smaczna potrawa na wyjątkowy obiad jak również na ten codzienny (o ile lubicie lekko słodkawe mięso). 
Chcecie przekonać się jak je wykonać?
Zapraszam


Składniki:
1 - 1,5 kg szynki
1 łyżka miodu
1 łyżka oliwy 
2 łyżki musztardy
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka tymianku
sól, pieprz

Sposób przygotowania:
Szynkę oczyścić, wypłukać i osuszyć, natrzeć solą i pieprzem. Do naczynia żaroodpornego dodajemy miód, oliwę, przeciśnięty przez praskę czosnek, musztardę oraz tymianek, wszystko dokładnie wymieszać i natrzeć dokładnie mięso. Pozostawić w naczyniu przez kilka godzin lub całą noc. Piekarnik nagrzać do 170 stopni i piec pod przykryciem przez 45 minut, kolejno ściągnąć pokrywkę, podlać powstałym sosem i piec z termoobiegiem przez 30 minut. Po zrumienieniu przewrócić mięso na drugą stronę, podlać sosem i piec przez kolejne 30 minut. Jeśli zajdzie taka potrzeba wydłużyć czas pieczenia.


1 komentarz:

Mam nadzieję, że zostaniesz na dłużej :)
Dziękuję za komentarz.