piątek, 7 listopada 2014

Drożdżówki z twarogiem

Witajcie moi drodzy
W ten wietrzny dzień chciałabym przedstawić Wam przepis na szybkie bułeczki drożdżowe z twarogiem. Doskonale nadają się na śniadanie jak i słodki podwieczorek. 
Idealnie miękkie i puszyste.

Składniki:

500g mąki
40 g drożdży
6 łyżek cukru
1/2 łyżeczki soli
1 jajko
2 łyżki płatków owsianych
3/4 szklanki ciepłego mleka
2 łyżki oleju
2 kostki twarogu
1 laska wanilii
cukier do smaku

Sposób przygotowania:
Twaróg rozgnieść dokładnie widelcem, dodać miąższ z laski wanilii i dodać cukier do smaku. Wszystkie pozostałe składniki wsypać do malaksera i dokładnie wyrobić cisto. Podzielić je na dwie części i rozwałkować na grubość ok. 1 cm. Na jeden kawałek ciasta wyłożyć twaróg i ułożyć na nim drugi. Kolejno pokroić na prostokąty (dowolnej wielkości) i trzymając z obu stron zawinąć. Drożdżówki posmarować roztrzepanym jajkiem, żeby nabrał rumianego koloru. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20-30 minut.


2 komentarze:

  1. Pięknie wyglądają, przypominają mi te, które mój Tata kupował mi w piekarni po drodze do szkoły podstawowej (oczywiście nigdy nie było czasu ani na śniadanie w domu, ani na zrobienie mi prowiantu). Tak więc zawsze był długi "zakrętak" z serkiem :)

    OdpowiedzUsuń

Mam nadzieję, że zostaniesz na dłużej :)
Dziękuję za komentarz.