poniedziałek, 2 czerwca 2014

Drożdżówki jabłkowo-rabarbarowe

Witajcie 

Pogoda za oknem niezbyt urodziwa zatem rozpieszczę Was drożdżówkami jabłkowo-rabarbarowymi. Sposób na ciasto drożdżowe pochodzi z mojego ulubionego i bardzo szybkiego przepisu, który raz na jakiś czas zdarza mi się wykonać. Bardzo polecam, spróbujcie. 

Składniki:

500g mąki
40 g drożdży
6 łyżek cukru
1/2 łyżeczki soli
1 jajko
2 łyżki płatków owsianych
3/4 szklanki ciepłego mleka
2 łyżki oleju
2 jabłka
3 laski rabarbaru
1 łyżka wody
+ jajko do posmarowania drożdżówek




Sposób przygotowania:
W łyżce wody rozpuścić 3 łyżki cukru i redukować aż powstanie tzw. glazura. Jabłka i rabarbar umyć, osuszyć i obrać ze skóry. Kolejno pokroić w drobną kostkę lub talarki. Dodać do glazury i dokładne wymieszać.
Wszystkie pozostałe składniki wsypać do malaksera i dokładnie wyrobić cisto. Podzielić je na małe części i rozwałkować na grubość ok. 1,5 cm. W każdym powstałym placuszku zrobić wgniecenie np. szklanką i wedle uznania nakładać jabłkowo-rabarbarowy farsz. Drożdżówki posmarować roztrzepanym jajkiem, żeby nabrał rumianego koloru. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20-30 minut.


Rabarbalove

1 komentarz:

Mam nadzieję, że zostaniesz na dłużej :)
Dziękuję za komentarz.