niedziela, 29 czerwca 2014

Deser galaretkowo-truskawkowy

Witajcie
Dziś przepis na lekki deser nie wymagający dużo pracy, ale potrzebujący odrobiny czasu. Deser ten chciałam zamieścić do akcji Letnie orzeźwienie


Składniki:
2 galaretki o dowolnym smaku (u mnie agrestowe)
truskawki wedle upodobania
1 serek homogenizowany waniliowy
1 łyżeczka żelatyny
odrobina wody
1 łyżka esencji waniliowej na bazie spirytusu

Sposób wykonania
Galaretkę wykonać zgodnie z przepisem na opakowaniu i wystudzić. W międzyczasie umyć i pokroić na mniejsze kawałki truskawki. Serek homogenizowany wymieszać z esencją waniliową i rozpuszczoną w ciepłej wodzie żelatyną. Do naczyń wlać galaretkę i dodać truskawki wstawić do lodówki aby stężała. Po tym czasie powtórzyć czynność. Na samym końcu gdy deser całkowicie stężeje na wierzch dodać masę serową udekorować truskawkami. Smacznego.


3 komentarze:

Mam nadzieję, że zostaniesz na dłużej :)
Dziękuję za komentarz.