sobota, 7 czerwca 2014

Ciasto kakaowo-truskawkowe

Witajcie 

Przed nami cudownie ciepły weekend. W związku z tym postanowiłam podzielić się z Wami przepisem na niezwykle pyszny i lekki deser. Ciasto zachwyciło wszystkich, których nim poczęstowałam. 
Jeśli jeszcze nie wiesz co przygotować na weekend serdecznie Ci polecam. 


Składniki:
6 jajek
6 łyżek cukru
6 łyżek mąki
2 łyżki kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
1/2 litra śmietanki kremówki
250 g serka mascarpone
3 galaretki truskawkowe
2 łyżeczki żelatyny
1/3 kubka letniej wody 
truskawki
cukier do smaku
Sposób przygotowania:
Białka oddzielić od żółtek. Do białek dodać szczyptę soli i ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka, dokładnie zmiksować. Kolejno dodać przesianą mąkę, kakao i proszek do pieczenie i delikatnie wymieszać. Rozdzielić na dwie równe części, wylać na blachy i upiec w temperaturze 180 stopni przez około 15 minut - wystudzić.W międzyczasie przygotować galaretkę zgodnie z przepisem na opakowaniu. Truskawki umyć i obrać z szypułek. Żelatynę rozpuścić w lekko ciepłej wodzie. Kremówkę ubić na sztywno dodawać stopniowo serek mascarpone i żelatynę (ewentualnie dosłodzić). Do masy dodać pokrojone truskawki i delikatnie wymieszać. Na jeden ze spodów wylać masę i przykryć drugim biszkoptem. Ułożyć truskawki i zalać tężejącą już galaretką. 
Milion smaków truskawek

8 komentarzy:

  1. wygląda obłędnie!
    cudowne ciacho, na pewno jest przepyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  2. PIĘKNIE SIĘ PREZENTUJE ! PYSZNOŚCI!
    POLECAM MOJE CIASTO Z MASĄ I GALARETKĄ Z TRUSKAWKAMI.POZDRAWIAM
    http://gotujenacodzien.blogspot.com/search/label/ciasta%20i%20ciasteczka

    OdpowiedzUsuń
  3. O mniam, wygląda kusząco :)

    OdpowiedzUsuń
  4. wspaniałe!!! na takie temperatury jak znalazł!

    OdpowiedzUsuń

Mam nadzieję, że zostaniesz na dłużej :)
Dziękuję za komentarz.