czwartek, 15 maja 2014

Łosoś na szpinaku w cieście francuskim

Witajcie kochani.
Wybaczcie, że nie było mnie tak długo. Sytuacja życiowa zmusiła mnie do zaniedbania blogosfery na jakiś czas, ale powoli wracam do "żywych". Mam nadzieję, że znów coś nie pokrzyżuje moich planów. Zatem nie owijając w bawełnę zapraszam Was na nowy przepis.


Składniki:
1 opakowanie ciasta francuskiego
200 g wędzonego łososia
250 g szpinaku
50 g sera feta
2 ząbki czosnku
1 cebula
1 jajko
1 łyżeczka masła
sól, pieprz

Sposób przygotowania:
Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę, usmażyć na łyżeczce masła i dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Do cebuli i czosnku dodać szpinak i przez około 10-15 minut dusić na małym ogniu. Kolejno dodać rozdrobnioną fetę, przyprawić solą i pieprzem - wymieszać. Ciasto francuskie rozwinąć i naciąć dłuższe krawędzie ciasta. Na środek ciasta wyłożyć szpinak, kolejno łososia. Naciętym ciastem francuskim zawinąć naprzemiennie łososia tak aby powstała zamknięta kieszonka. Całość posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni przez około 15-20 minut do zrumienienia ciasta. Podawać np. z sosem czosnkowym. 


2 komentarze:

Mam nadzieję, że zostaniesz na dłużej :)
Dziękuję za komentarz.