Witajcie
W prawdzie dzisiejszy post klimatycznie nawiązuje jeszcze do Świąt Wielkanocnych, ale to nie powód żeby nie przygotować podobnej wersji w nieco odmiennej postaci. Uwielbiam każdego rodzaju babki i babeczki, dlatego tym razem przedstawiam Wam taką wersję.
Składniki:
ciasto:
150 g mąki
75 g masła
1 żółtko
szczypta soli
łyżeczka cukru
zimna woda
ciasto:
150 g mąki
75 g masła
1 żółtko
szczypta soli
łyżeczka cukru
zimna woda
Wszystkie składniki dokładnie ze sobą łączę i wyrabiam. Zawinięte w folię wstawiam do lodówki na około 30 minut. Po tym czasie rozwałkowuję na grubość około 0,5 cm i wycinam koła. Do przygotowania miseczek będzie potrzebna blacha do muffinek, którą odwracamy dnem do góry. Wykładamy każdą okręgiem z ciasta i odpowiednio formujemy. Pieczemy w piekarniku około 30 minut w temperaturze 190 stopni. Po upieczeniu studzimy.
masa:
1 budyń śmietankowy
0,5 l mleka
2 galaretki agrestowe
Budyń gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Do jeszcze gorącego wsypujemy galaretki i energicznie mieszamy aż dokładnie połączą się z budyniem. Studzimy.
galaretki:
1 galaretka agrestowa
1 galaretka pomarańczowa
Przygotowujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Studzimy i czekamy aż zgęstnieje.
Do dekoracji:
cukierki jajka
posypka
Każdą z miseczek napełniamy masą budyniową. Kolejno nakładamy zastygniętą, ale jeszcze grudkowatą galaretką. Układamy cukierki jajeczka i posypujemy posypką. Wkładamy do lodówki, aby wszystko dokładnie stężało.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Mam nadzieję, że zostaniesz na dłużej :)
Dziękuję za komentarz.