wtorek, 24 kwietnia 2012

Tarta warzywna z kurczakiem

Dziś ostatni dzień pieczarkowej akcji, dlatego postanowiłam przygotować wczoraj obiad nie zupełnie pieczarkowy lecz z ich dodatkiem. Gdybyście chcieli inspirację na obiad to serdecznie polecam.


Ciasto:
200 g mąki
100 g masła
1 jajko
3 łyżki wody
szczypta soli

Mąkę przesiać przez sitko, pokroić masło w kosteczkę, dodać sól i połączyć z mąką tak jak na kruszonkę. Jajko roztrzepać z wodą po czym stopniowo wlewać do pozostałych składników i szybko zagniatać. Ciasto zawinąć w folię i schłodzić przez godzinę w lodówce. Po tym czasie rozwałkować na grubość około 3 mm. Formę wysmarować odrobiną masła. Ciasto zawinąć na wałek i ostrożnie przełożyć do formy i wylepić, nakłuć widelcem. Piec 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Po tym czasie wyjąć ciasto wysmarować je roztrzepanym jakiem i znów zapiec przez 5 minut.

Farsz:
1 średni por
1 pierś z kurczaka
200 g pieczarek
1 łyżeczka masła
1 łyżka przyprawy gyros
1 łyżeczka oliwy
8 różyczek brokuła
1 pomidor
3 jajka
150 ml śmietany
garść szczypiorku
sól
pieprz

Pierś z kurczaka umyć, osuszyć i pokroić w kostkę. Przełożyć do miski, dodać przyprawę gros i oliwę – wymieszać i macerować. Pieczarki umyć, odsączyć i pokroić w talarki – wrzucić do garnka, dodać łyżeczkę masła, sól i dusić do momentu, gdy woda z pieczarek całkowicie odparuje. Następnie do pieczarek dodać kurczaka i dusić. W międzyczasie ugotować wodę i blanszować brokuła. Pora pokroić i zalać wrzącą wodą – odsączyć. Jajka roztrzepać dodać sól i pieprz, szczypiorek oraz śmietanę – wymieszać.
Na upieczony spód ułożyć pora, pieczarki z kurczakiem, ułożyć brokuła i zalać masą jajeczną, ułożyć pomidora. Zapiekać przez 30 minut, aż masa jajeczna zetnie się. 


Pieczarkowy Tydzień 2012

17 komentarzy:

  1. Wczoraj piekłam tartę z brokułami :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jaka wiosenna ta Twoja tarta ;-)


    www.przysmakiewy.pl

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo kolorowo i bardzo smacznie ! Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ładna, kolorowa i na pewno pyszna jest ta wiosenna tarta :)
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  5. Hej - wdarł się mały chochlik- podejrzewam, że powinna byś to przyprawa gryros, nie gros :)
    Jak dla mnie jeszcze ze dwie łyżki kukurydzy konserwowej i trochę wyraźnego sera na górę i mogłabym się żywić tym przez tydzień non-stop :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Masz rację miało być gyros ;)
      Oczywiście kukurydza i ser idealnie by pasowały :) Następnym razem tak zrobię :)

      Usuń
  6. Haha, pisałam o chochlikach i na złość jakiś mi zamienił 'być' na byś ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Jaka tarta! Jakie kolory! Super :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Cudownie smaczna!! I pięknie wygląda!

    OdpowiedzUsuń

Mam nadzieję, że zostaniesz na dłużej :)
Dziękuję za komentarz.