piątek, 23 marca 2012

Pikantne naleśniki zapiekane pod pomidorowym piekłem

Długo się dzisiaj zastanawiałam co zrobić na obiad. Nie mogłam się zdecydować na jedną koncepcję. Wiedziałam tylko, że mój organizm odczuwa deficyt warzywnych doznań. Dlatego dziś naleśniki w mało tradycyjnej wersji. Zapraszam


Składniki na naleśniki:
1 szklanka mąki pszennej
0,5 szklanki mąki krupczatki
1 jajko
0,5 szklanki mleka
0,5 szklanki gazowanej wody mineralnej
3 łyżki oleju
szczypta soli
6 g sosu Mad Dog Tabasco
Składniki na farsz:
0,5 kg kapusty pekińskiej
1 puszka czerwonej fasoli
0,5 puszki kukurydzy
0,5 szklanki kaszy gryczanej
1 szklanka wody
szczypta soli
Składniki na piekielny sos pomidorowy:
200g pomidorów z puszki
szczypta soli
szczypta cukru
3 łyżeczki sosu Mad Dog Tabasco
1 łyżeczka mąki pszennej
1/5 szklanki wody
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki na naleśniki łączymy ze sobą i smażymy na dużej patelni. Gotujemy wodę, solimy i do jej wrzątku wsypujemy przepłukaną kaszę gryczaną. Zagotowujemy i zniżamy ogień na najniższy gotujemy 10 min poczym wyłączamy. W międzyczasie możemy przygotować farsz. Kapustę pekińską myjemy, osuszamy i kroimy. Dodajemy fasolę i kukurydzę. Do osobnego naczynia dodajemy pomidory przyprawiamy solą, cukrem i sosem Mad Dog Tabasco. Stawiamy na niewielki ogień i czekamy aż pomidory rozpadną się na mniejsze cząstki. Do gotującego się sosu cienkim strumieniem wlewamy rozrobioną w wodzie mąkę tak by nie powstały grudki.
Naczynie żaroodporne wysmarować tłuszczem.
Gdy wszystkie składniki mamy przygotowane możemy zabrać się za skręcanie naleśników.

Na naleśnika wykładamy kaszę, następnie warzywa i zwijamy w rulon. Wszystkie tak przygotowane naleśniki wykładamy do naczynia żaroodpornego. Całość polewamy piekielnym sosem pomidorowym. Zapiekamy w piekarniku w temperaturze 150 stopni do czasu ścięcia się sosu. Pod koniec pieczenia posypujemy startym żółtym serem.

Niech pikantna moc moich naleśników będzie z Wami ;)

 Kategoria Wegetariański przysmak, czyli warzywa w roli głównej

17 komentarzy:

  1. Wypasiony obiadek! Może nie przepadam za bardzo za ostrymi smakami, ale od czasu do czasu ma się ochotę zaszaleć :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Oj ja uwielbiam ostre smaki i mocno doprawione :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Taki piekielny sos to cos w sam raz dla mnie!

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzooo lubie naleśniki na słono...i ostre sosy :) To coś zdecydowanie dla mnie!

    OdpowiedzUsuń
  5. lubię takie smaki! świetny farsz, no i ten sos :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda tak smakowicie, ze zaczelo mi burczec w brzuchu! Powaznie! ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Super, uwielbiam wytrawne naleśniki i pikantne smaki :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Pysznie wygląda, aż ślinka cieknie:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Sama nazwa zachęca już do samej konsumpcji ;-))



    www.przysmakiewy.pl

    OdpowiedzUsuń
  10. Smacznie wyglądają...i są pikantne-to coś dla mnie...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję, ja też ostatnio przepadam za ostrym :)

      Usuń

Mam nadzieję, że zostaniesz na dłużej :)
Dziękuję za komentarz.