Inspirując się jednym z przepisów z obserwowanego przeze mnie bloga postanowiłam przygotować kolejną zupę krem. Nie są one moją specjalnością, ale ostatnio tak je polubiłam, że poniosła mnie inwencja twórcza. Tym razem padło na zupę ziemniaczano-pieczarkową, która w zasadzie jest mojego autorstwa.
Składniki:
30dag pieczarek
1 cebula
1 łyżka masła
1-2 ząbki czosnku
1 duża marchewka
5 dużych ziemniaków
ok. 1,5 litra bulionu
2 łyżki jogurtu naturalnego
sól, pieprz, vegeta
Sposób przygotowania:
Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na maśle. Następnie dodać pieczarki pokrojone w plasterki i pokrojony w drobną kostkę czosnek. Dodać do nich szczyptę soli, szczyptę pieprzu i chwilkę smażyć. W osobnym garnku przygotowujemy bulion w którym do miękkości gotujemy pokrojone w kostkę marchewkę i ziemniaki. Do ugotowanego bulionu przełożyć pieczarki z cebulką. Wszystko razem zmiksować w blenderze. Dodać jogurt i zagotować zupę. W razie potrzeby jeszcze przyprawić.
Z przyjemnością przepis dodaję do akcji "Przedwiośnie... i jaka zupa?"
Kulinarne-Smaki, zobaczysz, że w końcu popełnię przez Ciebie zupę i będzie to tylko Twoja zasługa... znaczy wina.;)
OdpowiedzUsuńJak pięknie podana!
OdpowiedzUsuń@ Lekka - i o to chodzi ;) Ja popełniłam i się wciągnęłam :)
OdpowiedzUsuńMusi być wyborna, dla mnie wszystko z pieczarkami jest pycha. A myślę, że co jak co, ale ziemniaki pasują do nich jak ulał ;)
OdpowiedzUsuńhttp://wlodarczyki.net/mopswkuchni/
pyszna ta zupka, uwielbiam takie :)
OdpowiedzUsuńJak mi się chce pieczareeeek ;|
OdpowiedzUsuńBardzo lubię pieczarkową, ale w tak uroczy sposób podanej jeszcze nie jadłam:)
OdpowiedzUsuńBardzo apetycznie wygląda ta zupa. :-)
OdpowiedzUsuńPycha! Dodałam tylko szklankę mleka i posypałam parmezanem i pietruszką, rewelacja.
OdpowiedzUsuńW skadnikach podajesz jogurt w przepisie smietane...
OdpowiedzUsuńczęsto te składniki stosuję zamiennie. Już poprawiłam na jedną wersję :P
Usuń