poniedziałek, 28 marca 2011

Rolada waflowa #2

Już dawno miałam dodać coś ze słodkości, ale zawsze było coś ważniejszego i bardziej na czasie ;). Dlatego dziś przychodzę z przepisem, który wykonałam już jakiś czas temu a zapożyczyłam go sobie z tej strony. Oczywiście rolada o której mowa była hitem zwłaszcza dla młodszych konsumentów.

Składniki:
  • 3 wafle do przekładania - wyjdą trzy rolady
  • galaretka, a najlepiej trzy w różnych kolorach (po pół paczki albo mniej nawet)
MASA CZEKOLADOWA
  • 2 szkl wody
  • 1 szkl cukru
  • 4 łyżki kakako
  • 4 paczki herbatników
MASA RAFAELLO
  • kostka masła
  • 1 szkl cukru pudru
  • cukier waniliowy
  • 10 dkg wiórek kokosowych
  • 10 łyżek gorącego mleka
 Sposób przygotowania:
Galaretkę trzeba przygotować wcześniej, żeby stężała.
Potem przygotowujemy masę rafaello: masło ucieramy z cukrami, wiórki sparzamy mlekiem, studzimy i mieszamy z masłem.
Teraz masa czekoladowa: zagotować wodę z cukrem i kakao, dodać zmielone w maszynce herbatniki, zgasić ogień, mieszać.
Teraz działamy szybko: na każdym waflu rozsmarowujemy ciepłą masę czekoladową (wafel ma zmięknąć, bo będziemy go zwijać). Teraz każdy wafel smarujemy masą kokosową. Na koniec wzdłuż jednego brzegu każdego wafla układamy pasek z galaretki (galaretek) i zawijamy wafel tak by pasek galaretki znalazł się w środku rolady.
 *Przepis cytuję jako "kopiuj wklej" z powyższego odnośnika

P.S. W przypadku, gdy chcemy roladę przygotować bez zbędnego pośpiechu, wystarczy że wafle przełożymy wilgotną ścierką a następnie (już zimną masą) go posmarujemy.

15 komentarzy:

  1. Czego się nie dotkniesz - pięknieje w rękach. Mało co może się równać z urodą rolad, a już z urodą Twojej - szczególnie.:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dla mnie to też hit, ale trochę nostalgiczny ;) Wafle to dla mnie kulinarny, trochę zapomniany, vintage, tym bardziej kusi ;) Ciekawy przepis!

    OdpowiedzUsuń
  3. Pięknie zwinięta rolada. Do kawki, którą właśnie piję byłaby doskonała, ale muszę zadowolić się jedynie pięknym zdjęciem:(
    Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo ładne ci wyszły - muszę i ja kiedyś wypróbować taki deser:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda przepysznie, aż chciałoby się sięgnąć kawałeczek :)
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Rewelacja! Uwielbiam takie deserki :)

    OdpowiedzUsuń
  7. No to się trochę napracowałaś, ale talent masz i to spory:-)))

    OdpowiedzUsuń
  8. prezentuje sie pieknie i tak samo pewnie smakuje!poprosze kawaleczek:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Przecież tego nie można nie zjeść ;-D Wspaniała!


    www.przysmakiewy.pl

    OdpowiedzUsuń
  10. Ależ to musi smakować:)

    OdpowiedzUsuń
  11. dla mnie bomba, bo bez pieczenia:D

    OdpowiedzUsuń
  12. Świetny pomysł na wykorzystanie wafla. Bardzo mi się podoba. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  13. No, czego to ludkowie nie wymyślą...! Ciekawy pomysł. Pozdrawiam Cię serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  14. bardzo pięknie się ta rolada prezentuje i nabrałam ogromnej ochoty, może też się skuszę na taki przysmak

    OdpowiedzUsuń

Mam nadzieję, że zostaniesz na dłużej :)
Dziękuję za komentarz.