sobota, 15 stycznia 2011

Ryż zapiekany z jabłkami

Od jakiegoś czasu chodził za mną ten przepis i zawsze rodzinka stawiała na coś innego. Tym razem też tak było z tym, że to ja postawiłam na swoim. Oto takim sposobem z odrobiny ryżu i kilku jabłek wyszedł mi pyszny obiado-kolacyjny-deser. Dlaczego obiado-kolacyjny-deser? A no dlatego, iż los chciał że wczorajszy obiad jedliśmy w porze kolacji a że był na słodko to przy okazji był deserem. 3 w 1 czy to nie wspaniałe !?!?

Składniki:
Ryż (u mnie ok. 1 kubek)
Jabłka (u mnie 4 małe)
Cynamon
Cukier (u mnie ok.5 łyżek)
Odrobina masła
Sól
Sposób przygotowania:
Ryż gotujemy w osolonej wodzie.W międzyczasie jabłka obieramy i kroimy w talarki. Po ugotowaniu ryżu przekładamy go warstwowo (to zależy od ilości ryżu i jabłek oraz pojemności naczynia), czyli ryż – jabłka – cukier – cynamon – wiórki masła (niewielka ilość) - ryż – cukier – cynamon – wiórki masła. Całość zapiekamy w piekarniku ( ja w halogen oven) w temperaturze ok.200st przez około 30 min, ale to oczywiście zależy od ilość warstw i grubość talarków jabłka. Najlepszym sposobem sprawdzenia czy danie jest gotowe to nabicie patyczkiem do szaszłyków jabłek - jeśli są miękkie to znak, że jest gotowe. :) Smacznego


5 komentarzy:

  1. Pamiętam to z dzieciństwa :-) Mama robiła zawsze kiedy byłam chora i chciała mi zrobić przyjemność. Uściski!

    OdpowiedzUsuń
  2. oj TAK są to napewno smaki z dzieciństwa do których raz na jakiś czas warto wracać :)

    OdpowiedzUsuń
  3. smakowite jedzonko:) i chetnie bym zjadla porcyjke:)

    OdpowiedzUsuń
  4. niczym u Babci;) kocham takie smaki

    OdpowiedzUsuń

Mam nadzieję, że zostaniesz na dłużej :)
Dziękuję za komentarz.