sobota, 22 stycznia 2011

Nurtem słodkości - przekładaniec

Mamy już weekend i z całą pewnością szukacie jakiegoś fajnego, szybkiego i pysznego pomysłu na niedzielne małe conieco. Mam dla Was propozycję a mianowicie "mojego przekładańca". Generalnie nie wiem jak to ciasto się nazywa, bo poniosła mnie chwila
i wyszło oto takie cudo. Nic skomplikowanego, ale naprawdę pysznie wybornie.

Składniki:
6 jajek
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki
2 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
aromat cytrynowy
1/2 szkl wody
dżem śliwkowy
polewa czekoladowa
1/2 l śmietany 30%
1/2 szkl ciepłej wody
3 łyżki żelatyny

Sposób przygotowania:
Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i nadal ubijać. Następnie dodać żółtka i jeszcze chwilę ubijać. Dodać mąkę i proszek do pieczenia. Wymieszać. Powstałą masę podzielić na dwie części w stosunku 2:1. Do większej części dodać kakao i wymieszać. Ciasto wylać do wysmarowanych tłuszczem prostokątnych blach (o wymiarach 24 na 36 cm) i piec ok. 30 minut w temperaturze 170 st. C lub do momentu tzw. „suchego patyczka”. Biszkopt ostudzić a czekoladowy przeciąć na 2 części. Każdą cześć biszkoptu nasączyć aromatem cytrynowym wymieszanym z wodą. Żelatynę rozpuścić w ok. 1/2 szklani ciepłej wody, gdy ostygnie dodać do ubitej na sztywną masę śmietany. (pamiętając, aby nie ubijać jej zbyt długo bo może wyjść nam masło). Następnie bierzemy się za przekładanie ciasta. Czekoladowy biszkopt smarujemy dżemem śliwkowym, kolejno smarujemy połową śmietany i przykrywamy jasnym biszkoptem znów smarujemy dżemem i drugą częścią śmietany, przykrywamy ostatnim płatem biszkoptu. Jeśli zostanie nam dżem możemy posmarować górne ciasto a jeśli zostanie śmietana to możemy oblepić nią boczne ścianki placka. Cały placek polewamy polewą czekoladową (ja użyłam gotowej). Smacznego 

12 komentarzy:

  1. Piękne ciasto!Ja raczej nie robię takich przekladanych, bo jestem zbyt leniwa. Ale zawsze chętnie patrzę:)

    OdpowiedzUsuń
  2. ciasto wygląda świetnie. dosyć pracowite, jednak efekt piękny;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Takie troszkę wuzetkowe mi się wydało na początku :) Fajneeee. Uściski!

    OdpowiedzUsuń
  4. @ Atria C. - w taim razie zapraszam częściej
    @ Panna Malwinna - nie jest aż tak pracochłonne, to tylko pozory
    @ Kasia - bo to na bazie przepisu z wuzetki, ale torszke chciałam pokombinować ;) i wydaje mi się że wyszło całkiem fajne

    OdpowiedzUsuń
  5. zapowiada się obłędnie pysznie!

    pozdrawiam,
    Paula

    OdpowiedzUsuń
  6. Ma che meraviglia!Complimenti
    Un abbraccio e buona domenica

    OdpowiedzUsuń
  7. Ile warstw i każda pyszna. Fajnie wymyśliłaś. Miłej niedzieli.

    OdpowiedzUsuń
  8. Pogratulować inwencji, ciasto wygląda przepysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  9. ciasto przekładane "na bogato". lubię tak, nawet bardzo :)
    pozsrawiam

    OdpowiedzUsuń
  10. Jestem tu pierwszy raz i bardzo mi się podoba...chyba się rozgoszczę.

    OdpowiedzUsuń
  11. @ Paula - było obłędnie pyszne (przynajmniej dla mnie)
    @ lo - heh na początku myślałam, że przesadziłam ale wszyscy mówią, że jest ok
    @ turlacze - a dziękuję dziękuję ;)
    @ Kaś - "na bogato" to fakt polecam aby spróbować
    @ feeriasmakow - Zapraszam

    OdpowiedzUsuń
  12. Podzielam miłość do powideł śliwkowych w ciastach, do tego czekolada i ... jestem w niebie :)

    OdpowiedzUsuń

Mam nadzieję, że zostaniesz na dłużej :)
Dziękuję za komentarz.