piątek, 7 lutego 2014

Zupa z soczewicy

Witajcie
Nie wiecie co przygotować dziś na obiad? Mam dla Was fantastyczną zupę z soczewicy. Szybka, prosta, zdrowa i naprawdę sycąca - w sam raz dla osób dbających o linię.


Składniki:
150 g soczewicy
1 mała puszka pomidorów bez skórki
3 łyżki przecieru pomidorowego
1/2 cebuli
1 marchewka
1 pietruszka
1 liść laurowy
3 ziela angielskie
2 ząbki czosnku
zioła świętej małgorzaty
1 gałązka selera naciowego
suszona papryczka chili
rozmaryn
sól, pieprz
oliwa z oliwek

Sposób przygotowania:

Cebulę obieramy i opalamy nad palnikiem, gotujemy razem z resztą warzyw: marchewkę, pietruszkę, czosnkiem, zielem angielskim i liściem laurowym. Gotujemy przez godzinę. Doprawiamy solą, pieprzem i ziołami świętej Małgorzaty.
W międzyczasie w osobnym garnku przygotowujemy pomidory. Do garnka wlać oliwę z oliwek, dodać drobno posiekany rozmaryn oraz puszkę pomidorów i przecier pomidorowy – dusimy około 15 minut do czasu aż pomidory się rozpadną.
Gdy bulion będzie gotowy przecedzamy go i wrzucamy soczewicę. Gotujemy około 10-15 minut aż zmięknie w połowie czasu dodajemy pokrojony w talarki seler naciowy. Po tym czasie dodajemy pomidory i gotujemy przez chwilę. Dodajemy wcześniej ugotowaną i pokrojoną w kostkę marchewkę. Doprawiamy do smaku. 



Warzywa Strączkowe - edycja zimowa 2014

2 komentarze:

Mam nadzieję, że zostaniesz na dłużej :)
Dziękuję za komentarz.