Witajcie
Nie wiecie co przygotować dziś na obiad? Mam dla Was fantastyczną zupę z soczewicy. Szybka, prosta, zdrowa i naprawdę sycąca - w sam raz dla osób dbających o linię.
Składniki:
150 g soczewicy
1 mała puszka pomidorów bez skórki
3 łyżki przecieru pomidorowego
1/2 cebuli
1 marchewka
1 pietruszka
1 liść laurowy
3 ziela angielskie
2 ząbki czosnku
zioła świętej małgorzaty
1 gałązka selera naciowego
suszona papryczka chili
rozmaryn
sól, pieprz
oliwa z oliwek
Sposób przygotowania:
Cebulę obieramy i opalamy nad palnikiem, gotujemy razem z
resztą warzyw: marchewkę, pietruszkę, czosnkiem, zielem angielskim i liściem
laurowym. Gotujemy przez godzinę. Doprawiamy solą, pieprzem i ziołami świętej
Małgorzaty.
W międzyczasie w osobnym garnku przygotowujemy pomidory. Do
garnka wlać oliwę z oliwek, dodać drobno posiekany rozmaryn oraz puszkę
pomidorów i przecier pomidorowy – dusimy około 15 minut do czasu aż pomidory
się rozpadną.
Gdy bulion będzie gotowy przecedzamy go i wrzucamy
soczewicę. Gotujemy około 10-15 minut aż zmięknie w połowie czasu dodajemy
pokrojony w talarki seler naciowy. Po tym czasie dodajemy pomidory i gotujemy
przez chwilę. Dodajemy wcześniej ugotowaną i pokrojoną w kostkę marchewkę. Doprawiamy
do smaku.
bardzo lubię taką:)
OdpowiedzUsuńTaka rozgrzewająca zupa przydałaby mi się dziś na moje przeziębienie :(
OdpowiedzUsuń