Witajcie
Ostatnio naszły mnie chęci na jakąś wariację. Postanowiłam wykonać jak zawsze coś prostego, ale nie tak bardzo oczywistego. Bo niby kto widział, żeby pierś faszerować brokułem?
Składniki:
1 pierś kurczaka
1/3 brokuła
1 mały ząbek czosnku
50 g fety
sól, pieprz, zioła świętej małgorzaty do smaku
Sposób przygotowania:
Brokuła umyć i ugotować do miękkości w lekko osolonej wodzie - odcedzić i wystudzić. Pierś umyć, osuszyć i przekroić na pół w taki sposób aby rozkładała się jak książka. Delikatnie rozbić, aby nie poprzecinać włókien - z obu stron posolić. Ostudzonego brokuła rozgnieść widelcem, dodać czosnek przeciśnięty przez praskę oraz skruszoną fetę, doprawić solą i pieprzem i delikatnie wymieszać. Farsz ułożyć na piersi i zawinąć. Spiąć wykałaczkami lub sznurkiem. Po wierzchu posypać ziołami świętej małgorzaty. Rozgrzać patelnię przeznaczoną do smażenia bez tłuszczu i włożyć pierś. Smażyć tak aby był soczysty.
wygląda rewelacyjnie, chętnie bym zjadła takie przysmaki:)
OdpowiedzUsuń