niedziela, 2 lutego 2014

Ciasteczka cytrynowe z masą orzechową

Witajcie
Dziś chciałabym Wam zaprezentować bardzo mocno cytrynowe ciasteczka, które swoim smakiem z pewnością w myślach przywołają wiosenne dni.


Składniki:
250 g mąki krupczatki
125 g masła
65 g cukru pudru
1/2 łyżeczki soli
1 jajko
starta skórka z 1/2 cytryny

Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki dokładnie ze sobą zagnieść na jednolitą masę. Zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki.

Składniki na masę:
250 g cukru
1/8 szklanki wody
1 cyrtryna
200g mielonych orzechów
1 kieliszek rumu

Sposób przygotowania:
Z wody i cukru ugotować syrop, wsypać zmielone orzechy, dodać otartą skórkę i sok z cytryny, rum. Dokładnie ze sobą wymieszać. Ostudzić.

Schłodzone ciasto wyjąć z lodówki i rozwałkować. Wyciąć pożądane kształty, ułożyć na blasze i piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez około 20 minut. Gotowe ciasteczka przekładać masą orzechową i dowolnie dekorować.


3 komentarze:

Mam nadzieję, że zostaniesz na dłużej :)
Dziękuję za komentarz.