wtorek, 9 grudnia 2014

Faszerowane muszele makaronowe na trzy sposoby

Witajcie
Dziś chciałabym Wam przedstawić propozycję na bardzo prostą i zarazem efektowną przystawkę. Tym razem faszerowane muszle na trzy sposoby. Jesteście ciekawi jak je przygotować? Zapraszam


Farsz pieczarkowy:
200g pieczarek
1 łyżeczka masła
sól, pieprz, szczypta ziół świętej małgorzaty

Pieczarki dokładnie myjemy i kroimy w talarki. Wrzucamy je do garnka i dusimy przez 15 min na małym ogniu dodając masło i przyprawy.

Farsz szpinakowy:
500g szpinaku
50g fety
1 mała cebula
1 łyżeczka oleju
1 ząbek czosnku
sól, pieprz

Na oleju podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulkę oraz czosnek, dodajemy szpinak przyprawiamy solą, pieprzem i dusimy ok.10 minut. Po wystudzeniu dodajemy pokruszoną fetę - wszystko dokładne wymieszać.

Farsz mięsny:
150g mięsa mielonego
1 cebula
1 łyżeczka masła
1 łyżka przecieru pomidorowego
sól, pieprz

Cebulę kroimy w kostkę podsmażamy na maśle dodajmy mięso mielone i dusimy na małym ogniu ok.15 minut. Przyprawiamy solą, pieprzem oraz przecierem pomidorowym.

Sos pomidorowy:
Mała puszka krojonych pomidorków
szczypta soli
szczypta cukru
1 ząbek czosnku
oregano

Pomidorki dodać do garnka, przyprawić solą, cukrem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz oregano. Dusić na małym ogniu do czasu aż sos zredukuje swoją objętość i delikatnie się zagęści.  

Makaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu, kolejno faszerować. Układać w naczyniu żaroodpornym i zapiec przez około 15 minut w 180 stopniach. Potrawę posypać żółtym serem i włożyć na minutę do ciepłego piekarnika by ser się rozpuścił. Podawać na sosie pomidorowym.


2 komentarze:

  1. BARDZO FAJNE PROPOZYCJE NA NADZIENIE;CHĘTNIE SKORZYSTAM Z PRZEPISU;) ZAPRASZAM NA KURCZAKA CURRY W CIEŚCIE NALEŚNIKOWYM;POZDRAWIAM
    http://gotujenacodzien.blogspot.com/2014/11/kurczak-curry-w-ciescie-nalesnikowym.html

    OdpowiedzUsuń
  2. super się prezentuje - idealne, tak jak mówisz na przystawkę dla gości. Cieszą oko.
    Pozdrawiam ciepło.

    OdpowiedzUsuń

Mam nadzieję, że zostaniesz na dłużej :)
Dziękuję za komentarz.