Witajcie
Przed nami cudownie ciepły weekend. W związku z tym postanowiłam podzielić się z Wami przepisem na niezwykle pyszny i lekki deser. Ciasto zachwyciło wszystkich, których nim poczęstowałam.
Jeśli jeszcze nie wiesz co przygotować na weekend serdecznie Ci polecam.
Składniki:
6 jajek
6 łyżek cukru
6 łyżek mąki
2 łyżki kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
1/2 litra śmietanki kremówki
250 g serka mascarpone
3 galaretki truskawkowe
2 łyżeczki żelatyny
1/3 kubka letniej wody
truskawki
cukier do smaku
Sposób przygotowania:
Białka oddzielić od żółtek. Do białek dodać szczyptę soli i ubić na
sztywno, dodać cukier i żółtka, dokładnie zmiksować. Kolejno dodać
przesianą mąkę, kakao i proszek do pieczenie i delikatnie wymieszać. Rozdzielić
na dwie równe części, wylać na blachy i upiec w temperaturze 180 stopni
przez około 15 minut - wystudzić.W międzyczasie przygotować galaretkę
zgodnie z przepisem na opakowaniu. Truskawki umyć i obrać z szypułek. Żelatynę
rozpuścić w lekko ciepłej wodzie. Kremówkę ubić na sztywno dodawać stopniowo serek mascarpone i żelatynę (ewentualnie dosłodzić). Do masy dodać pokrojone truskawki i delikatnie wymieszać. Na jeden ze
spodów wylać masę i przykryć drugim biszkoptem. Ułożyć
truskawki i zalać tężejącą już galaretką.
wygląda obłędnie!
OdpowiedzUsuńcudowne ciacho, na pewno jest przepyszne :)
Wspaniałe!!.
OdpowiedzUsuńapetyczne!
OdpowiedzUsuńPyszności!
OdpowiedzUsuńwygląda obłędnie:)
OdpowiedzUsuńPIĘKNIE SIĘ PREZENTUJE ! PYSZNOŚCI!
OdpowiedzUsuńPOLECAM MOJE CIASTO Z MASĄ I GALARETKĄ Z TRUSKAWKAMI.POZDRAWIAM
http://gotujenacodzien.blogspot.com/search/label/ciasta%20i%20ciasteczka
O mniam, wygląda kusząco :)
OdpowiedzUsuńwspaniałe!!! na takie temperatury jak znalazł!
OdpowiedzUsuń