sobota, 6 kwietnia 2013

Bułeczki króliczki, czyli domowa piekarnia

Witajcie moi drodzy 

Już kilkakrotnie na różnego rodzaju blogach i portalach internetowych widziałam piękne bułeczki w kształcie króliczków (m.in. TU). Zarażając się ich urodą postanowiłam wykonać je po raz pierwszy w te Święta Wielkanocne. Może nie wyszły zbyt kształtne, ale naprawdę smaczne. Rodzina była zachwycona.  

Składniki:
400g mąki żytniej 
200g mąki pszennej
30g świeżych drożdży
1 łyżka miodu
1,5 łyżeczki soli
250 g jogurtu naturalnego
100 g śmietany
1 żółtko
Do dekoracji:
pestki dyni, słonecznika, mak, kulki pieprzu
białko do posmarowania bułeczek

Drożdże rozrobić z miodem. Oba rodzaje mąki połączyć ze sobą, dodać sól, jogurt, śmietanę, żółtko i rozrobione drożdże - dokładnie wyrobić. Ciasto odstawić do wyrośnięcia na około godzinę. Po tym czasie ciasto podzielić na dziewięć równych części. Każdą z nich podzielić jeszcze na trzy : 
- na małą część z której uformujemy kuleczkę - ogonek,
- na średnią część z której formujemy łezkę i rozcinamy ostrym nożem w węższej części- uszy,
- na dużą część z której formujemy wałeczek, zawijamy go jak ślimaka - grzbiet.
Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia układamy grzbiet dokładamy głowę i ogonek i tak robimy z każdym kolejnym króliczkiem. Każdy smarujemy roztrzepanym białkiem i dekorujemy wedle uznania. Pozostawiamy do wyrośnięcia przez około 30 minut a w międzyczasie włączamy piekarnik na 200 stopni. 
W tej temperaturze pieczemy około 10 minut, po czym zmniejszamy temperaturę na 180 stopni i pieczemy kolejne 12 minut. Ostudzić na kratce.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Mam nadzieję, że zostaniesz na dłużej :)
Dziękuję za komentarz.