Witajcie kochani
Dziś chciałabym Wam zaprezentować przepis na fantastyczne
dietetyczne ciasto, które zachwyci każdego łasucha dbającego o figurę. Deser
ten nie jest zbyt skomplikowany, choć by go wykonać musimy przejść przez kilka
etapów.
Składniki spód:
5 łyżek płatków owsianych
1 jogurt bałkański
1 jajko
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Wszystkie składniki dokładnie ze sobą mieszamy i wylewamy na
blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy około 20 minut w temperaturze 180
stopni, po czym odstawiamy, aby ostygło.
Składniki na masę jabłkową:
2 kg jabłek
1 galaretka cytrynowa
1/2 szklanki wody
cukier do smaku
cynamon
Jabłka obrać ze skórki i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Galaretkę rozpuścić w wodzie. Wszystkie jabłka wrzucić do garnka i podgrzać
dodać rozpuszczoną galaretkę, cukier i cynamon – wymieszać. Wylać na ostudzony
spód i wstawić do lodówki.
Składniki na masę budyniową:
1/2 litra mleka
1/2 szklanki mąki pszennej
1 pełna łyżka mąki ziemniaczanej
1 opakowanie budyniu waniliowego
1jajko
1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki cukru
1 cukier waniliowy
2 łyżki masła
2 łyżki masła
Do 1/2 szklanki mleka dodajemy mąkę pszenną, mąkę
ziemniaczaną, budyń i jajko. Wszystko razem roztrzepujemy, aby wyszła rzadka
masa. Pozostałą część mleka zagotować z masłem, cukrem i cukrem
waniliowym. Do gotującego mleka cienkim strumieniem wlać wcześniej roztrzepaną
masę, pamiętając aby stale mieszać. Powstałą masę budyniową wystudzić. Następnie wylać na masę jabłkową i wstawić do lodówki.
Na wierzch:
2 galaretki wiśniowe
Przygotować zgodnie z opisem na opakowaniu, ostudzić i czekać aż lekko stężeje. Następnie delikatnie i powoli wylewać na masę budyniową. Wstawić do lodówki i czekać aż galaretka dokładnie stężeje.
ale pyszności i można wcinać bez wyrzutów:)
OdpowiedzUsuńpowiedzmy sobie szczerze, mniejsze wyrzuty będą po tym cieście niż po batonie ;)
UsuńWygląda bajecznie ;D
OdpowiedzUsuńpyszne ciacho:)
OdpowiedzUsuńBoskie ciacho! Wygląda obłędnie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
Usuńsuper, to coś dla mnie :)
OdpowiedzUsuńcieszy mnie to bardzo :)
UsuńPysznie wygląda..zapisuję do wypróbowania..
OdpowiedzUsuńDzięki, koniecznie wypróbuj
UsuńTo coś w sam raz dla mnie :-)
OdpowiedzUsuńCieszę się bardzo :)
UsuńDzięki
OdpowiedzUsuńświetne! smakowite, a przy tym zawsze ciut mniej kaloryczne :)
OdpowiedzUsuńDokładnie ;)
UsuńA ile dodajemy masła do masy budyniowej?
Usuńzapomniałam napisać 2 łyżki, albo całkowicie pomijamy
UsuńZrobiłam to ciasto w minioną sobotę, mimo że wyglądało jak na zdjęciu, to w smaku bardzo mnie rozczarowało, wygląda ładnie, ale jest przeciętne. Poza tym mam kilka zastrzeżeń - masa budyniowa z podanych proporcji wychodzi tak gęsta jak galaretka o smaku budyniowym, co wcale nie jest korzystne, uważam za zbędne dodawanie mąki pszennej, a przynajmniej nie aż 1/2 szklanki, poza tym poszczególne masy nie łączą się ze sobą, co utrudnia krojenie, bo wszystko się rozlatuje, natomiast spód wymaga dłuższego czasu w piekarniku niż 20 minut, mój piekł się 35 minut. No i to chyba wszystkie moje spostrzeżenia. P.S. Postanowiłam napisać to po to, żeby inni skorzystali z moich doświadczeń, nie ma z mojej strony złośliwości itd., na pewno będę tu zaglądać, żeby wypróbować inne przepisy. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńDziękuję za uwagi z pewnością będą cenną wskazówką.
UsuńPrzepis, który podałam wyszedł mi i postanowiłam go tu zaprezentować. Co do smaku to każdy ma gusta i guściki, nie jest to typowe ciasto w którym zawarte są setki kalorii.
Może faktycznie masa jabłkowa niechętnie chce się trzymać ze spodem, ale u mnie było to na tyle dobrze że placek ładnie stał. Poza tym długość pieczenia spodu nie każdemu upiecze się w tym samym czasie, gdyż jest to uwarunkowane wielkością blachy jak również piekarnika i jego stopnia nagrzewania.
Jogurt bałkański ale jaki mały czy duży? czekam z niecierpliwością na odpowiedź bo już ślinotoku dostaję i chcę jak najszybciej mieszać w garach i piekarnikach ;)
OdpowiedzUsuńśredniej wielkości około 250g
UsuńA gdybym zamieniła masę budyniową z jabłkową nie trzymałoby się lepiej spodu?
OdpowiedzUsuńjakiej wielkości blacha?
OdpowiedzUsuńjakiej wielkości blacha?
OdpowiedzUsuńczym można zastąpić jogurt bałkański?
Blacha wielkości ok. 25x36
UsuńMożna go zastąpić jogurtem greckim, jogurtem naturalnym z dodatkiem żelatyny