poniedziałek, 2 lutego 2015

Mięso w sosie koperkowym

Witajcie
Tym razem przepis na pyszny, lekki i dietetyczny obiad. 


Składniki:
500 g szynki 
garść koperku
1 łyżeczka mąki 
przyprawa typu kucharek
sól
pieprz
1 szklanka kaszy pęczak
3 szklanki wody

Sposób przygotowania:
Kaszę płuczemy i dodajemy do gotującej się wody z odrobiną soli. Doprowadzamy do wrzenia i obniżamy gaz na mały ogień i gotujemy przez 10 minut. Kolejno zawijamy w ręcznik i wkładamy w pościel, aby kasza nam doszła. Mięso myjemy i osuszamy, kroimy w drobną kostkę i wrzucamy do rozgrzanego garnka. Dusimy od czasu do czasu mieszając. Czekamy, aż mięso wypuści soki i zalewamy szklanką wody (ewentualnie więcej jak lubicie) - gotujemy dodając sól do smaku i przyprawę kucharek. Gdy mięso będzie już miękkie zagęszczamy roztrzepaną mąkę z wodą. Dodajemy koperek.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Mam nadzieję, że zostaniesz na dłużej :)
Dziękuję za komentarz.