Witajcie
To już ostatni z moich świątecznych przepisów jaki w tym roku chciałabym Wam zaprezentować. Keks z bakaliami wykonywałam po raz pierwszy i powiem Wam, że nawet całkiem fajnie wyszedł. W smaku jeszcze lepszy niż z wyglądu, ale to pewnie zasługa rumu ;)
Składniki:
1/2 kg mąki + 1 łyżka
kostka masła (250g)
200g cukru
4 jajka
75 ml rumu
1/4 szklanki mleka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
1/2 łyżeczki soli
1 łyżka aromatu śmietankowego
100g suszonej żurawiny
300g kandyzowanych bakalii (śliwka, morela, papaja itp.)
Sposób przygotowania:
Bakalie drobno pokroić i zasypać łyżką mąki. Pozostałą mąkę przesiać przez sitko z sodą, solą oraz proszkiem do pieczenia. Miękkie masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Kolejno do utartego masła dodawać po jednym jajku, po każdym dobrze wymieszać najlepiej mikserem. Do masy dodać aromat oraz 1/3 mąki - wymieszać. Dodać mleko i kolejne 1/3 mąki - wymieszać. Ostatnim etapem jest dodanie rumu i resztę mąki - wymieszać. Powstałe ciasto przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki. Piec w temperaturze 170 stopni przez około 70 minut (do tzw. suchego patyczka).
Ciasto ozdobiłam lukrem królewskim i bakaliami.
Oj jak ja lubię takie ciasta pełne bakalii...
OdpowiedzUsuń