Witajcie
Kiedy dostałam przepis na ten pasztet powiem szczerze, że bardzo sceptycznie do niego podeszłam. Szybko zorientowałam się, że zupełnie niepotrzebnie. Okazał się hitem imienin rodziców, dlatego chcę się nim z Wami podzielić. Dziś przepis na nietypowy pasztet z selera.
Składniki:
1/2 kg selera
1 duża cebula
100 g margaryny
1 kostka bulionu grzybowego
1/2 szklanki wody
2 ząbki czosnku
1/2 szklanki bułki tartej
3 jajka
sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Selera obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę pokroić w kostkę, czosnek przecisnąć przez praskę i dodać do selera. Margarynę pokroić w kostkę i dodać do reszty składników. Postawić na niewielkim ogniu aby seler zmniejszył swoją objętość. Po chwili podlać wodą, dodać bulion grzybowy i doprawić solą i pieprzem. Wszystko gotować około godziny od czasu do czasu mieszając. Po tym czasie wystudzić. Na sam koniec dodać jajka i bułkę tartą, dokładnie wymieszać i wypełnić formy. Piec w piekarniku około 1,5 - 2 godziny w temperaturze 180 stopni.
jak z selera, to ja biorę w ciemno, boostatnio coś wyjątkowo mam na niego smaka, no i jeszcze ta foremka! booooska!
OdpowiedzUsuń