środa, 17 grudnia 2014

Ciasteczka reniferki

Witajcie
Chyba wpadłam w trans przedświąteczny. Codziennie dodaję Wam nowe przepisy. Nie znudziły się Wam jeszcze? Mam nadzieję, że nie. :) 
Zostawcie po sobie ślad w komentarzu, będzie mi bardzo miło.
Tymczasem zaprasza na reniferki.  


Składniki:
175g miękkiego masła
200g cukru pudru
2 duże jajka
2 łyżki ekstraktu waniliowego
400g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli


Sposób przygotowania:
Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodać jajka i ekstrakt z wanilii i delikatnie wymieszać. W drugiej misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia i sól. Suche składniki dodać do masy. Składniki połączyć ze sobą, aby powstało gładkie ciasto. Podzielić je na dwie części, każde z nich zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na minimum godzinę. Po tym czasie wyjąć jeden kawałek, podsypać mąką i rozwałkować. Wycinać dowolne kształty. Ciasteczka układać na blasze i piec w piekarniku nagrzanym do 175 stopni celcjusza przez około 10 minut (do zrumienienia na brzegach). Po pieczeniu przełożyć na kratkę do wystudzenia.
Po wystudzeniu dowolnie dekorować. W moim przypadku czekoladą i lentylkami.


Przepis:  Nigella Lawson ,,Jak być domową boginią"
Wasze pomysły na osłodę jesiennych wieczorów

7 komentarzy:

  1. Rewelacyjna dekoracja! Jeden z fajniejszych pomysłów jakie widziałam. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Kapitalny pomysł! To z ludzika?

    OdpowiedzUsuń
  3. Tak, to mini "pan ciastek" odwrócony do góry nogami :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Napatrzeć się nie mogę na te ciasteczka reniferki :) Czy ten ekstrakt waniliowy jest wyczuwalny w ich smaku? Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Cieszy mnie to bardzo :)
    Tak, jest wyczuwalny ale nie jest to konieczne. Można dodać prawdziwą wanilię, czy cukier waniliowy lub cukier wanilinowy, ewentualnie kakao czy inny aromat.

    OdpowiedzUsuń

Mam nadzieję, że zostaniesz na dłużej :)
Dziękuję za komentarz.