Witajcie
Po długiej przerwie znów wracam. Tym razem z przepisem na doskonale słodko-kwaśny dżem mirabelkowy z odrobiną wanilii. Sezon na te mało doceniane owoce trwa więc bierzmy się do pracy.
Składniki:
2 kg mirabelek bez pestek
500g cukru żelującego
40g żelfix'u 2:1
1 laska wanilii
Sposób przygotowania:
Mirabelki myjemy i usuwamy z nich pestki. Do garnka wrzucamy śliwki dodajemy cukier żelujący i wszystko razem mieszamy. Gotujemy na niskim ogniu. W międzyczasie laskę wanilii kroimy na pół i wyciągamy miąższ dodajemy całość do mirabelek. Gotujemy do czasu aż owoce zeszklą się i rozłożą na cząstki. Na samym końcu dodajemy żelfix, mieszamy. Gorący przekładamy do słoików, zakręcamy i odkładamy nakrętką "do góry nogami". Zazwyczaj gorące słoiki wkładam w gazety oraz koc i pozostawiam aż wystygną.
Wszystko pięknie ładnie tylko skąd wziąć mirabelki? W marketach nie widziałam
OdpowiedzUsuńTeraz już może być problem
OdpowiedzUsuń