niedziela, 16 marca 2014

Koszyczki z wędzonym łososiem

Witajcie po dłuższej przerwie
Niestety przez najbliższy czas będę miała dla Was ciut mniej czasu za co z góry przepraszam. Niemniej jednak dziś chciałabym Wam zaproponować cudowną przystawkę. Jest ona prosta i naprawdę bardzo szybka, w sam raz gdy przychodzą niespodziewani goście. 


Składniki:
1 opakowanie ciasta francuskiego
100g wędzonego łososia
150g gęstego jogurtu naturalnego
sok z połowy cytryny
garść posiekanego koperku
sól, pieprz do smaku

+groch do obciążenia ciasta

Sposób przygotowania:
Ciasto francuskie rozwinąć i podzielić na 12 równych części. Każdy kawałek ciasta układać najlepiej w formie do muffinek i formować na kształt koszyczka. Na dno każdego wsypać groch aby obciążyć ciasto, aby spód nie rósł. Rozgrzać piekarnik do 200 stopni i piec przez około 15-20 min. Po upieczeniu koszyczki wyjąć na kratkę i wystudzić - wyjąć groch. W międzyczasie przygotować "farsz". Jogurt rozmieszać z sokiem z cytryny, koperkiem oraz solą i pierzem. Łososia pokroić w paski. Każdy z koszyczków napełnić jogurtem, dodać łososia i przystroić koperkiem.