środa, 6 lutego 2013

Róże karnawałowe

Witajcie moi drodzy

Muszę się przyznać, że zakochałam się w tłustoczwartkowych przepisach ze strony Najsmaczniejsze.pl. W niedługim odstępie czasu to już kolejny przepis po który sięgam właśnie z tej strony. Tym razem padło na róże karnawałowe, które nie dość że pięknie wyglądają to równie pięknie smakują. Nie pozostaje Wam nic innego niże sięgnąć po przepis i biec do kuchni. Smacznego.

Składniki:
300 g mąki 
2 jajka
2 żółtka
20 g masła
20 g cukru pudru
1 łyżka cukru waniliowego
2 łyżki jogurtu bałkańskiego
1 kieliszek wódki
szczypta soli

Suche składniki tj. mąkę, cukier puder, sól przesiać do dużej miski, kolejno dodać jajka, żółtka, alkohol, jogurt i roztopione masło. Wszystko ze sobą wymieszać dużą łyżką a kolejno dokładnie ze sobą wyrobić. Ciasto powinno być miękkie i elastyczne tak jak na pierogi. Po wyrobieniu zawinąć w folię i odstawić do lodówki na około 30 minut. Po tym czasie wyjąć i wałkiem uderzać w ciasto przez około 10 minut. Ta czynność sprawi, że ciasto nabierze powietrza co sprawi, że będzie bardziej kruche. Następnie rozwałkować i wykroić kółka o trzech różnych wielkościach. Największe nacinam 6 razy, średnie 5 a małe 4. Układać jedno na drugim a środek docisnąć palcem.  Olej rozgrzać w garnku o szerokim dnie i wrzucać najmniejszym kółkiem do dołu. Smażyć na rumiany kolor z obu stron a później odsączyć na ręczniku papierowym. Ozdobić do dekoracji cukrem pudrem, konfiturą bądź dżemem.


1 komentarz:

Mam nadzieję, że zostaniesz na dłużej :)
Dziękuję za komentarz.