Moi drodzy wprawdzie przepis miał pojawić się za kilka dni, ale po udostępnieniu zdjęcia z tym plackiem na mojej
Facebookowej stronie stwierdziłam, że nastąpić musi to już dziś. Jest mi bardzo miło, że tak Wam się spodobał. Mam nadzieję, że równie bardzo spodoba się tym, którzy po raz pierwszy zobaczą go właśnie teraz. Zapraszam, częstujcie się.
Składniki na kruche ciasto:
250g mąki krupczatki
125g masła
65g cukru pudru
1/2 łyżeczki soli
1 jajko
1 łyżka kakao
Sposób przygotowania:
Mąkę, pokrojone na małe kawałki masło, sól, kakao i jajko zagnieść na jednolitą masę. Owinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na ok. 1 godz. Rozwałkować i ułożyć na blaszce. Piec około 20 minut w temperaturze 180 stopni.
Na upieczonym i ostudzonym spodzie ułożyć truskawki – tyle ile uznacie za stosowne. Truskawki zalewamy masą budyniową.
Składniki na masę budyniową:
1 litr mleka
1/2 szklanki mąki pszennej
1 pełna łyżka mąki ziemniaczanej
1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru
1 jajko
3/4 szklanki cukru
1 cukier waniliowy
100 g masła
1 galaretka truskawkowa
(leniwi mogą ją przygotować z tradycyjnych kupnych budyni)
Do 1/2 szklanki mleka dodajemy mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, budyń i jajko. Wszystko razem roztrzepujemy, aby wyszła rzadka masa. Pozostałą część mleka zagotować z masłem, cukrem i cukrem waniliowym. Do gotującego mleka cienkim strumieniem wlać wcześniej roztrzepaną masę, pamiętając aby stale mieszać. Do jeszcze gorącej masy dodać galaretkę w proszku i dokładnie wymieszać. Wystudzić, zalać truskawki i wstawić do lodówki, aby zgęstniała. W międzyczasie przygotować masę czekoladową.
Masa czekoladowa:
150 g śmietany kremówki 30%
50 g gorzkiej czekolady
1 łyżeczka żelatyny
1/5 szklanki letniej wody
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Żelatynę namoczyć i rozpuścić. Śmietanę ubić na sztywno dodać rozpuszczoną czekoladę i żelatynę – wymieszać. Wylać na stężałą masę budyniową.
Masa śmietanowa:
100 g śmietany kremówki
1 łyżeczka żelatyny
1/5 szklanki letniej wody
Śmietanę ubić na sztywno dodać rozpuszczoną żelatynę i wylać na masę czekoladową.
Na wierzchu ułożyć dowolnie truskawki i zalać tężejącą galaretką truskawkową.
Całość podałam z sosem truskawkowo-miętowym.